НЕметодичні рекомендації, або Заспокойтесь, НУШ прийде і до вас

НЕметодичні рекомендації, або Заспокойтесь, НУШ прийде і до вас

Білл Роджерс колись сказав: «У вас ніколи не буде другого шансу справити перше враження». Коли я розмірковую над цими словами, я дуже добре пригадую свій перший день у школі. Мені було не зовсім зрозуміло, чому дехто з дітей, стоячи на лінійці, плаче, адже перше враження, яке справила на мене моя перша вчителька, затьмарювало острах, хвилювання. Вона була усміхнена, з ласкавим поглядом і приємним голосом. Я була впевнена, що вона точно знає щось цікаве і я уже зараз хочу слухати кожне слово, яке вона скаже. І що ж, моє перше враження про мою першу вчительку не було помилковим: Таміла Василівна знала так багато, а розказувала так цікаво, що вибором своєї професії я також завдячую їй. Так, я вчитель! :)

І ніщо інше не матиме такого суттєвого впливу на вашу подальшу взаємодію з кожним з дітей, як розуміння: «Мені подобаються ці малі! Вони класні! Я хочу, щоб нам було комфортно працювати разом наступні 4 роки».

Що ж робити, щоб ваші майбутні учні якщо й не одразу, то за кілька тижнів/місяців/років могли кому завгодно сказати: " Знаєш, яка в нас крута вчителька? в сто раз краща, ніж у тебе!"

1. Згадайте старовину! Відправте вашим учням справжні листи-запрошення до
Хоґвартсу школи!

Це для вас – «А навіщо?» А для нинішніх першачків цей лист може стати єдиним справжнім паперовим екземпляром, який підтверджуватиме, що пошта не завжди приходила на gmail!

2.Організуйте з учнями діяльність

Ні в чому дитина не почувається такою вільною як в творчості. Нехай навіть це перший день у школі і часу творити у вас обмаль . Якщо ви не хочете бачити змучений погляд і нудьгу дитини – не розказуйте їй, «який багатий і неповторний наш рідний край», принаймні не 40 хвилин на першому ж уроці. Залучайте дітей до дій. Нехай навіть на 5 хвилин. Папір, олівці, фломастери – це все, що потрібно на першому етапі. Перший день – це свято. Пам'ятайте про перше враження.

3. Відчуйте себе учнем

Так-так, ви не помилились. Допоки ще 1 вересня десь на горизонті, зайдіть в свій клас і опустіться на коліна. Тепер ви на рівні очей першокласника. Роззирніться навколо. Як вам оті правила в лівому верхньому кутку класної кімнати? Що там надруковано? Сонечко? А поруч що? Віршик? Викиньте у смітник. Напрацюєте правила з дітьми, намалюєте їх крючкуватими кривульками «від руки» і причепите під дошкою. Отоді вони їх читатимуть. І може навіть дотримуватимуться!

4. Подбайте про дітей

Так-так, дбати – то обов'язок батьків, але коли ви вперше заходите будь-куди, особливо до держустанови (ну, скажімо, до міського відділу ЖКГ в період оформлення субсидій, паспортного столу, коли оголосили, що надали безвіз чи відділу з питань землекористування), чи не хотілось би вам, щоб про вас, дорослу людину, подбали в елементарному? Ну, принаймні, про ваш настрій і спокійно вели з вами діалог? Або подбали про те, що у вас талон на прийом на 12.30 і прийняли вас максимум о 12.40? Або подбали не конкретно про вас, але все ж поставили у коридорі достатньо стільців? Хочеться? Діти прийшли до держустанови і їм не лишається нічого, як сподіватись, що про них подбають, бо страшилок, які «вселяють віру» на кшталт «ось підеш у школу, там тобі пояснять, що значить старших слухати» багато з них, повірте, наслухались. А їм всього-лише 6. І вони всього-лише діти.

5. Не забудьте подбати й про себе

Не ведіться на заголовки "У класі ПОВИННО бути 5 / 7 / 10 / хто більше? /осередків". Не біжіть, збиваючи ноги, купувати запасні точилки, прості олівці і зелене чорнило, бо "Відтепер вчителям заборонено писати червоним/синім/фіолетовим".

Аналізуйте. Спокійно. Неквапливо. Є наказ, а є й рекомендація. Не вимога, не зобов'язання. А рекомендація. Вам рекомендують, а ви, користуючись наданою вам педагогічною свободою, вирішуєте, чи доцільно це саме у вашому класі, саме у ваших умовах і саме з вашими дітьми. Я ж знаю, що кожен з вас, хто з деяким острахом чекає першого вересня, насправді любить те, чим займається. Бо вчителями стають невипадково. А за покликанням. Згадайте, чому ви саме тут. Впевнена, окрім рутин, є ще світлі моменти, переживати які пощастило лише вчителям. Важливі…

05.08.2018
22995

1 коментар

06.08.2018 22:21
-1
Я купила гарні читабельні правила. Мені їх викинути тільки для того, щоб написать «кривульками»? А смисл? Чи естетика в класній кімнаті — це вже теж «совок»?